Бившият правосъден министър Крум Зарков разясни в Офанзива с Любо Огнянов

...
Бившият правосъден министър Крум Зарков разясни в Офанзива с Любо Огнянов
Коментари Харесай

Крум Зарков: Промените в Конституцията бяха приети набързо и без достатъчно обсъждане

Бившият правосъден министър Крум Зарков обясни в " Офанзива с Любо Огнянов " претекстовете, с които президентът Румен Радев ще нападна в съда измененията в Конституцията.

 

„ Начинът на сформиране на служебно държавно управление или по-скоро невъзможността, методът, по който се стопира прекратяването на мандата на едно изтекло Народно заседание, в двойното поданство, опцията за двойни жители да заемат функционалностите на народни представители и министри. В частта правосъдна власт – под офанзива ще бъдат единствено въпросите за присъединяване на президента в правосъдната власт посредством укази, с които се назначават т.нар „ трима огромни ”. Конституцията направи опит това да бъде заобикаляно ”, обясни секретарят по правните въпроси на президента Радев.

Според Зарков измененията в Конституцията са били признати небрежно и без задоволително разискване.  По думите му има огромна разлика сред това да се отвори спор за двойното поданство и да се затвори подобен с измененията в главния закон. Зарков сподели, че президентът е поставял кардинални въпроси, а в този момент измененията са били за облагодетелстване на съответен човек, което скоро ще разберем. Бившият министър попита по кое време е пристигнала концепцията за двойното поданство и кой я е предложил.

Зарков разяснява, че изявлението на президента за двойното поданство от 2019 година е извадено доста изборно, защото тогава са повдигнати въпросите и за отдалечено гласоподаване, както и основаването на избирателен район „ Чужбина ”.

 

По думите му същинските претекстове за промени в Конституцията ще станат очевидни с идните кадровите назначения в правосъдната система.

 

„ През 2020 г хората излязоха на площада с претенции – едното беше за оставка на тогавашния кабинет, другото беше за избавяне на Прокуратурата от политически чадър. Сега обаче с тези ремонти рискуваме, в случай че не се подхващат дейности, и в случай че тези квоти в действителност са партийно-политически, както наподобява, че са обрисувани, рискуваме вместо нещо неправилно, то да стане конституционна норма ”, съобщи Зарков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР